Cascara
Region: Alajuela, Central Valley, Costa Rica
Farmář: Diego Guardia - Hacienda Sonora
Nadmorská výška: 1,250 m.n.m.
Proces: Natural
Varieta: Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor, SL28
Profil: intenzívna sladká medová chuť s ovocnými tónmi brusiniek a žltého melónu
Hmotnost: 200g
Cascara je skvělá alternativa k ovocným čajům – má jemně sladkou, ovocnou chuť a přirozeně obsahuje i trochu kofeinu. Ideální nápoj pro odpolední relax nebo jako lehké osvěžení během dne.



Co je cascara?
Cascara je obvykle označována jako „káva bez kávy“. Jedná se o sušené kávové plody, které se sbírají po sklizni kávových zrn. Tyto třešně jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny a mají příjemnou chuť, kterou je těžké popsat jedním slovem. Často se přirovnává k ovocným čajům, s náznaky bobulí, citrusů a dokonce i sladkými tóny.
Jak si vychutnat cascaru?
Cascara je velmi variabilní. Můžete ji připravovat jako teplý nebo studený nápoj, případně ji použít jako základ pro koktejl. Na její přípravu stačí zalít 1–2 lžíce sušené cascary horkou vodou (přibližně 90 °C) a nechat louhovat 4–7 minut. Poté přecedíme a vychutnáváme si lahodný nápoj.
Obsah kofeinu
Obsah kofeinu v cascaře se pohybuje okolo 100 miligramů na litr, zatímco černá káva má obvykle kolem 400 až 800 miligramů kofeinu na litr.
Trocha historie
Cascara byla v Evropě populární v roce 2018, dokud nebyla oficiálně označena jako potravina – a jak už to bývá, z legislativního hlediska bylo nutné vše upravit, což vedlo k dočasnému zákazu prodeje v Evropě. U nové potraviny je totiž potřeba projít určitým testovacím obdobím, než se ověří její nezávadnost. Prodej cascary byl oficiálně povolen od začátku roku 2022, kdy se opět strhla velká pozornost. Dnes ji najdete v nabídce pražíren, pivovary ji zařazují do ochucených piv a limonád, vyrábějí se z ní různé sirupy a v potravinářském průmyslu s ní mnoho firem rozjíždí různé projekty.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Cascara |
|---|---|
| Hmotnost: | 0.23 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
