Kena Ngandu AA
Krajina: Keňa
Region: Nyeri, Central Kenya
Farma: Ngandu Factory
Farmář: 680 malých farmáru
Nadmorská výška: 1700-1800 m.n.m.
Varieta: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34
Zpracování: Fully Washed
Profil: Ríbezle, pomaranč, maliny



Továrna Ngandu, která se nachází v okrese Kirimukuyu v západní podoblasti Mathira v okrese Nyeri, je součástí Sdružení zemědělských družstev Rutuma (FCS) – družstva, které má 7 731 registrovaných členů, z nichž je 3 268 aktivních. Samotná továrna má 800 registrovaných farmářů, z nichž 680 aktivně dodává kávové třešně během sklizňového období. Ngandu je jedním z pěti mokrých mlýnů, které družstvo provozuje – spolu s mlýny Rutrhagati, Ndurutu, Karie a Kianjogu.


Členové produkčního družstva v továrně Ngandu pěstují především odrůdy SL28, SL34, Batian a Ruiru 11. Odrůdy označené „SL“ jsou kultivary původně vyšlechtěné a uvolněné společností Scott Agricultural Laboratories (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století. Díky své hluboké kořenové struktuře se rychle staly oblíbenými stromy mezi pěstiteli v Keni, protože dokáží efektivně využívat vzácné vodní zdroje a prosperovat i bez zavlažování.
Rutuma Farmers Cooperative Society (FCS) klade důraz na udržitelnost a správné zemědělské postupy (GAP) mezi svými členy a podporuje pěstování s minimálním dopadem na životní prostředí, kdykoli je to možné.
Kávové třešně jsou pečlivě sklízeny drobnými farmáři ve fázi plné zralosti a následně dodávány do továrny k dalšímu zpracování. Třešně procházejí promytou metodou, při níž jsou nejprve roztříděny a poté rozemlety za účelem odstranění vnější slupky. Zrna se poté fermentují v betonových nádržích po dobu 12 až 24 hodin – v závislosti na teplotě a klimatických podmínkách – aby došlo k rozkladu slizu (mucilage). Po fermentaci se zrna promývají v třídicích kanálech za použití čisté vody z potoka Gatiba a poté jsou přenesena na vyvýšené záhony nebo do krytých solárních sušiček k sušení.
Proces sušení trvá 7 až 14 dní. Během této doby jsou zrna často obracena a v nejteplejší části dne přikrývána, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a předešlo se defektům.


Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
