Kolumbia Los Nogales mosto decaf

Neohodnoceno

Farma: Los Nogales

Farmář: Oscar Hernández

Nadmořská výška: 1600–2000 m n. m.

Odrůda: Typica

Zpracování: Mosto decaf

Chuťový profil: bergamot, jahody, maliny, citrusy

Varianta:
Dostupnost Skladem (3 ks) Skladem (2 ks) Zvolte variantu
430 Kč 960 Kč od 430 Kč
Akce 3+1 zdarma
Kolumbia Los Nogales mosto decaf
Neohodnoceno
Dizajn bez názvu 39
Tip 3 + 1
Dárek zdarma ke objednávce nad 1200Kč
Dárek zdarma
Ke objednávce nad 1200Kč
Doručení zdarma
Doručení zdarma
Doručení zdarma nad 1000Kč
Specialty coffee
Specialty coffee
Pražíme každý den

Farma Los Nogales je rodinný podnik, proto je tedy těžké mluvit pouze o jediném jménu. Pro nás ale tuto farmu reprezentuje charismatický Oscar Hernandéz, lídr celého projektu.

 Oscar je třetí z generace farmářů, kteří pěstují kávu na jihu departamentu Huila, poblíž městečka Bruselas. Je energický, vždy pozitivně smýšlející a inovativní člověk nejen pro svou rodinu, ale také pro široké okolí. Jeho táta, Ricaurte Hernandéz byl prvním, který dokázal to, co my už dnes dávno víme, že v Bruselas můžete najít ty nejlepší kávy z celé Kolumbie. V roce 2006 vyhrál kolumbijský Cup of Excellence a jak říkají místní, díky němu se o nás začalo mluvit. Ricaurte “umístil” Bruselas a s ním i celý departament Huila na mapu výběrové kávy. No a Oscar pokračuje v této tradici, díky němu a jeho přístupu je Los Nogales centrem inovací a informací i pro všechny proaktivní farmáře v okolí.

Los-Nogales-4Los-Nogales-3

O FARMĚ

Los Nogales je rodinná farma, nebo spíše firma, která kombinuje tradice s inovacemi. Najdete ji v osadě El Diamante, kousek od městečka Bruselas v jižní části departamentu Huila. Založení farmy datují členové rodiny Hernandézových do doby okolo roku 1940. Její tradici a zaměření na pěstování té nejlepší kávy pak rozvinul pan Ricaurte Hernandéz. Po jeho smrti nebylo chvíli jasné, co s farmou bude. Přibližně před šesti lety však farma začala pod taktovkou Oscara Hernandéze, syna pana Ricaurteho, prosperovat a v současnosti se stává vzorem pro farmáře v celém okolí.

Tři pilíře přístupu Fincy Los Nogales:

 1. Terroir – půda nám dává život a dává jej také kávovníkům, které na ni rostou. Toho jsou si v Los Nogales vědomi. Pokud budeme půdu akorát vykořisťovat a nebudeme se o ni starat, nebudeme mít brzy kde kávu pěstovat. Na rozdíl od intenzivního zemědělství a běžného přístupu k hnojení, přemýšlí celý tým Los Nogales o dlouhodobé udržitelnosti. Nahrazují komerční intenzivní jedno složková hnojiva komplexním organickým humusem zpracovaným z vlastních zbytků ze zpracování kávy. Postupně také na plantážích zasazují rostliny kávovníků dále od sebe a snižují tak nároky na půdu. Méně intenzivní, ale také méně koncentrované a komplexnější pěstování přináší sice krátkodobě menší výnosy, dlouhodobě však zajišťuje, že na stejné půdě budou moci pěstovat kávu také další generace.

 2. Genetika – druhou důležitou ingrediencí v produkci kávy je genetický materiál. Tedy odrůdy, se kterými se rozhodnete pracovat. Na farmě Los Nogales najdete tradiční původní odrůdy arabiky, které se v Kolumbii pěstovali už od 18. století jako je Týpica, novější odolnější odrůdy jako jsou Castillo nebo Colombia, ale také exotické odrůdy dovezené z jiných zemí a kontinentů jako je Gesha nebo Sudan Rume.

 3. Věda a vášeň – v Los Nogales sází na inovace. Na to, že kávový svět se neustále vyvíjí a jeho propojení s vědeckými poznatky je čím dál větší samozřejmostí nebo spíš nutností. V týmu proto Oscar sází na zkušenosti biochemika, zemědělského inženýra, mikrobiologa, ale také na zkušenou účetní a on sám je velmi schopný manažer. Vášeň pro to, co dělají nechybí nikomu, táhnou za jeden provaz a pokud mají mezi sebou nějaké rozdílné názory, berou je jako přínos.

Los-Nogales-2

Odrůda: Typica

Proces: Decaf mosto

  • Selektivní sklizeň a floating: Zralé kávové třešně jsou pečlivě vybírány a sbírány, poté ponořeny do vody, kde se oddělí vadné nebo nezralé třešně.

  • Fermentace a promývání: Třešně procházejí fermentací po dobu 24 hodin a následně se důkladně promyjí.

  • Sušení a odslupkování: Zrna se suší na slunci na tradičních vyvýšených lůžkách a poté se loupou, aby se odstranila pergamenová vrstva. Používá se pouze výsledná zelená káva.

  • Horká vodní lázeň: Zelená kávová zrna se ponoří do horké vody o teplotě 40 °C na dobu 4 hodin. Tento krok se opakuje ve dvou po sobě jdoucích cyklech.

  • Přidání přírodního rozpouštědla: Přidá se přírodní rozpouštědlo (mosto) získané z dužiny nebo slupek kávových třešní a zrna se nechají namáčet po dobu 24 hodin.

  • Promývání kávy: Po namáčení se zrna pečlivě omyjí, aby se odstranily veškeré zbytky.

  • Sušení: Promytá káva se suší přibližně 5 dní.

Los-Nogales-fermentation-3

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola