Kolumbie Quebraditas Chiroso
Země: Kolumbie
Region: Huila, Oporapa, Alto Caparrosa
Farma: Quebraditas
Farmář: Edinson Argote
Nadmořská výška: 1650–1800 m n. m.
Odrůda: Caturra Chiroso
Zpracování: Thermal Shock Washed
Chuťový profil: levandule, citronová tráva, zázvorové pivo, šťavnatá, limetková kůra
Hmotnost: 200 g
Pražení: filtr
Sklizeň: Probíhá s důrazem na to, aby alespoň 80 % kávových třešní bylo plně zralých.
Floating: V této fázi se odstraňují nezralé, přezrálé a suché třešně.
Oxidace: Probíhá v potravinářských plastových sudech po dobu 12 hodin.
Odslupkování: Třešně jsou odslupkovány „nasucho“ – technikou, při které se k odslupkování nepoužívá žádná nebo téměř žádná voda.
Fermentace: Jedná se o „aerobní“ fermentaci (oxidaci). Trvá 48 hodin a je ukončena promytím kávy vodou o teplotě 45 °C, čímž vzniká efekt „tepelného šoku“.
Mechanické sušení: Po fermentaci se káva suší mechanicky po dobu 76 hodin při průměrné teplotě 40 °C.
Stabilizace: Probíhá ve vacích typu GrainPro.



Před rokem a půl se spojili Edinson Argote a Ángela Rojas, aby vytvořili projekt Quebraditas, který zahrnuje dvě farmy – Chorro Alto a Quebraditas. Ángela, původně zdravotní sestra, a Edinson, který pracoval v oblasti Cauca, se setkali a rozhodli se spojit své síly. Edinson pochází ze San Adolfo, zatímco Ángela z Oporapy.
Ángela opustila svůj domov v 16 letech, aby studovala ošetřovatelství v Neivě, kde žila sedm let. Poté strávila čtyři roky v Bogotě, ale kvůli pandemii COVID-19 se vrátila domů a rozhodla se zůstat. Opustila svou práci zdravotní sestry a začala se naplno věnovat kávě.
Quebraditas je rodinný projekt zaměřený na produkci výběrové kávy s diferencovanými a reprodukovatelnými senzorickými profily díky našim fermentačním procesům, včetně tepelného šoku a inokulace kvasinek. Kromě toho se soustředíme také na agronomický management a péči o půdu (strategické zastínění, používání organické hmoty, udržování správného pH v půdě a doplňování vápníku), což nám umožňuje zvyšovat potenciál každé sklizně.
Oporapa je oblast, která zatím nemá v kávovém světě velké uznání, a to kvůli infrastrukturním problémům a dalším faktorům. Edinson a Ángela začali na farmě Chorro Alto, která patří rodičům Ángely. Ángela se stará o administrativu, zatímco Edinson má na starosti zpracování kávy a práci na farmě.
Spolupracují také s dalšími dvěma farmami – jednou v oblasti La Plata (pěstují zde odrůdy Sidra a SL28) a druhou v oblasti Argentina. Kromě toho vykupují kávové třešně ze San Adolfo. baristaroasters.sk
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Káva |
|---|---|
| Hmotnost: | 0.22 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
