Villamaría je kolumbijská obec nacházející se v regionu Caldas. Tento region je bohatý na vodní a přírodní zdroje. Villamaría se nachází jen několik kilometrů od města Manizales, jehož městské oblasti obklopuje řeka Chinchiná. Sušící stanice „Jamaica“ se nachází právě v Chinchiná v oblasti Caldas. Stanice v současnosti zpracovává úrodu od 30 až 50 rodin pěstitelů kávy z oblasti Villarazo, která se nachází ve vyšší nadmořské výšce než samotná stanice. Jelikož se Jamaica nachází o 500 metrů níže než farmy, konkrétně v nadmořské výšce 1 300 m n. m., klima zde je vhodnější pro zpracování honey a naturálních káv díky vyšším teplotám.
Tato stanice se specializuje na produkci promyté (washed), honey a naturální kávy. Díky použití dehydratátoru Nuna a mechanických sušicích systémů lze během celého procesu sušení přesně kontrolovat vlhkost i teplotu, což je klíčové zejména při zpracování honey a naturálních káv.
Káva byla sušena 15 dní ve skleníku s řízenou teplotou a následně dosušena v mechanické sušičce. Dekofeinizace cukrovou třtinou je často označována jako přírodní metoda dekofeinizace. Etylacetát je organická sloučenina (C₄H₈O₂), vedlejší produkt, který se běžně vyskytuje při fermentaci ovoce – například ve zralých banánech nebo pivu. Závod, se kterým spolupracují v Kolumbii, se nachází nedaleko Villamaríe a využívá vodu z ledovce Nevado del Ruiz (sopka mezi regiony Caldas a Tolima) a přírodní etylacetát získaný fermentací cukrové třtiny pocházející z jižního regionu Palmira.
Proces začíná napařováním kávy, čímž se zvýší pórovitost zrn a začne hydrolýza kofeinu, který je v zrnu obvykle vázán na soli a kyselinu chlorogenovou. Následně se zrna ponoří do etylacetátového roztoku, dokud není odstraněno alespoň 97 % kofeinu. Na závěr se použije pára k odstranění jakýchkoliv zbytků této látky. Konečný zbytkový obsah etylacetátu v kávě je ≤ 30 ppm – což je výrazně méně než množství přirozeně přítomné například v banánu!



