O nás
S kávou pracuji už přibližně 13 let. Všechno to začalo v jedné kavárně v Bratislavě, kam jsem se přestěhoval za prací. Tehdy jsem se nejdříve věnoval latte artu, protože o výběrové kávě jsem v té době ještě moc nevěděl. Ta přišla o něco později – právě v době, kdy se výběrová káva na Slovensku teprve začínala rozšiřovat. Jakmile jsem se s ní ale setkal, věděl jsem, že to je moje cesta.
Zpočátku jsem byl stále víc zaměřený na latte art, ale postupně jsem začal sbírat informace o tom, co to výběrová káva vlastně je – jak se sklízí, zpracovává a připravuje. Hledal jsem informace všude, kde se dalo, abych se stal baristou, který s výběrovou kávou umí opravdu pracovat.
V roce 2017 jsme se s manželkou přestěhovali zpět z Bratislavy domů a otevřeli jsme si v Lučenci kavárnu Barista. Chtěli jsme do našeho města přinést skvělou kávu praženou na Slovensku. Protože jsem člověk, který se chce neustále posouvat, asi o dva roky později jsem začal kávu pražit sám a založil jsem vlastní pražírnu Barista Roasters.
Začínali jsme na domácí pražičce GeneCafe, na které jsme upražili 200 g kávy. Právě na ní jsme se učili, jak proces pražení probíhá a jak se káva během něj chová. Později jsme si pořídili bubnovou pražičku s kapacitou 1,5 kg, na které jsme už byli schopni upražit kvalitní kávu, kterou jsme mohli nabízet zákazníkům. Tehdy se datuje skutečný začátek naší pražírny.
O dva roky později jsme si pořídili 5kg bubnovou pražičku značky Besca, která nám umožnila posunout se dál – jak v kvalitě pražení, tak v objemu. Na této pražičce pražíme dodnes.
Nejnovější přírůstek v naší pražírně je pražička Typhoon, která využívá k pražení fluidní lože a horký vzduch. Jde o zcela odlišný způsob pražení, který umožňuje dosáhnout ještě preciznějších výsledků než klasická bubnová technologie. Starší bubnová pražička nám ale zůstala – takže nyní máme v pražírně dva typy pražiček, což nám dává skvělé možnosti nejen v samotném pražení, ale i ve vzdělávání a experimentování.

Chci lidem co nejvíce ukázat, jak rozmanitá a chuťově bohatá káva dokáže být. Jaké chutě v sobě skrývá a že to může být něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři – a při jejím pití si řeknete: „Wow…“
Přesně s tímto přístupem kávu vybírám – hledám co nejlepší a nejzajímavější loty, a zároveň si dávám záležet na samotném pražení, abych z každého zrna dokázal vyzdvihnout jeho plný potenciál.
Snažím se nakupovat kávu tak, aby mezi mnou a farmářem bylo co nejméně prostředníků. Už mám několik ověřených kontaktů, kteří jezdí přímo na farmy a jsou s těmi farmáři v přímém kontaktu. Díky tomu vím, že farmáři dostanou spravedlivou odměnu, mohou rozvíjet své znalosti a produkovat stále lepší kávu.
Tímto způsobem nakupuji výběrovou kávu z Indonésie, Vietnamu, Kolumbie i Brazílie – a pokaždé jde o skvělou kávu, na kterou se mohu spolehnout.

